SEO uzmanı, web sitelerinin sektörel sözcüklerde arama motorlarındaki pozisyonlarını iyileştirerek daha fazla görünür olmasını ve böylece ziyaretçi sayısının arttırılmasını sağlayan kişilere deniliyor. Arama motorları derken, bunun öncelikle Google olduğunu da belirtelim. Peki iyi SEO uzmanı kimdir, bulunması gereken nitelikler nedir… Sizler için derledik…
Arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization), arama motorlarının web sayfalarını daha kolay taramasına imkan veren teknik düzenlemelere deniyor. İngilizce kısaltması “SEO” (Search Engine Optimization) olarak ifade ediliyor. Bunun yanısıra arama motorları, arama sonuçlarını listelerken algoritmik yani matematiksel bir yapı kullanıyor. Bu nedenle web geliştiricileri; yazdıkları sayfaları bu ayrıntıya dikkat ederek oluşturmak zorunda.
SEO UZMANINDA ARANAN NİTELİKLER
Son yıllarda SEO sektöründeki hızlı büyüme ve giderek artan talep paralelinde SEO uzmanlığı ve SEO firması sayısı artsa da, bilgi, deneyim ve uzmanlık noktasında istenilen seviyeye gelinemedi. SEO uzmanı, herşeyden önce arama motorlarında iyileştirme için gereken tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyotlarının tamamına hakim olarak bu çalışmaların eksiksiz yürütülmesini sağlayan kişidir. SEO uzmanının bilgi ve çalışma alanı, bununla kısıtlı değil. Sektörün gelişim sürecini, rakiplerin çalışmalarını analiz etmek, siteye yapılabilecek olası anti SEO girişimleri konusunda önlem almak ve bu yöndeki çalışmaları engellemek de, iyi bir SEO uzmanından beklenen görevler arasında.
HAKİM OLMASI GEREKEN KONULAR NELER?
SEO çalışmalarını değerlendirirken 4 yıl geriye gittiğimizde, yapılan SEO çalışmalarının daha çok backlink (önerilen bağlantılar) odaklı olduğunu görürüz. Bugün ise Google’ın arama algoritmalarında yaptığı arama sonuç kalitesini arttırıcı çalışmalar sonucunda optimizasyon kavramı daha farklı bir noktaya gelmiş durumda. Artık SEO kavramı, site içi ve site dışı optimizasyon olmak üzere 2 farklı başlıkta değerlendiriliyor. Diğer bir ifadeyle, SEO çalışmaları sadece site dışında yapılan backlink çalışmalarından ibaret değil artık.
Bir SEO uzmanı öncelikle sitenin başlık seçimine, meta açıklamalarına ve anahtar kelimelerine dikkat etmeli. Google’ın arama sonuçlarında dikkat ettiği bu önemli 3 ögeyi belirlerken iyi bir analiz yapılması olmazsa olmaz. SEO uzmanı, ziyaretçilerin hangi arama sorgularından siteye ulaştığı ve en çok hangi sayfalarda zaman geçirdiğine dair veriyi okuyup iyi analiz yapmalı. Sitede herhangi bir sayfaya gelen ziyaretçinin hangi işlemleri yaptığını ve ilgili sayfaya nasıl ulaştığını Google Analytics dönüşüm hunilerini kullanarak öğrenebilir. İyi bir analist, SEO çalışmalarını doğru bir şekilde yönlendirebilmeli.
GOOGLE İÇİN İÇERİĞİN ÖNEMİ
Google son yıllarda, arama sonuçlarında sıralama belirlerken web sitelerinin barındırdığı içeriklere çok önem vermeye başladı. İyi bir SEO uzmanı olacaksanız, kaliteli ve yararlı içeriğin ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunun için de ziyaretçinin gözünden bakmak için de iyi bir okur olmanız şart. Gerektiğinde hatalı yazılmış bir içeriği okuduktan sonra doğru şekilde tekrar yazabilme yeteneğinde olmanız gerekir.
SEO uzmanı olacaksanız, içerik ve link (bağlantı) stratejilerinizin iyi olması gerekir. Web sitesinin ziyaretçilere sunacağı içerik stratejisine karar vermeli, içerik üreticileri, yani editörleri yönlendirmelisiniz. Link stratejileri oluştururken web site içeriğinin doğal yayılmasını da sağlamanız gerekir. Sosyal ağları da link stratejilerinizi belirlerken mutlaka kullanmalısınız. Sitenin tasarımının, şablonunun nasıl olması gerektiğini ziyaretçi verilerini de inceleyerek siz belirlemelisiniz. İlgili bölüme yapması gerekenleri sizin söylemeniz gerekir.
SEO UZMANI VE YÖNETME BECERESİ
SEO uzmanı site içi optimizasyon yaparken, kodlama tarafında yapılması gereken değişiklikleri yazılımcıya doğru bir şekilde aktarabilmeli; içerik ve pazarlama departmanları ile koordineli çalışabilmelidir. Pazarlama biriminden de gerektiğinde bilgi alarak SEO çalışmalarına yön verebilmelidir. SEO uzmanlığı bu kadar önemlidir. Umurız bu önemi kavramışsınızdır.